Биографија

Професионална филозофија

Годишњи план стручног усавршавања

Самопроцена компетенција

Стручно усавршавање ван установе

Стручно усавршавање у установи

Извештај о раду

Прилози и докази

Ауторство / коауторство

Моји критеријуми оцењивања

Педагошка документација Marie Soleil

Занимљиве Искре из Гуче

Блог мојих ауторских лекција

Моје Блог-креације - Дејан Јанковић

Прилози и докази

Извештаји са сликама као доказима се налазе на гугл диску мејла digitalnamsj@gmail.com и могу бити прослеђени по захтеву. Налазе се у директоријуму "Мој портфолио 2019."
Овде ће бити приказан само текст извештаја :


Докази о стручном усавршавању 2016 /2017.
Замена улога наставника и ученикаДана 3. И 4.10.2017. смо мењали улоге. Ученице 8/3 одељења , Тамара Радичевић и Катарина Лазаревић су биле наставнице француског језика. Одржале су час, заједно са својом наставницом Маријом Јакшић у одељењима 5/1, 5/2, 8/1, 8/2, 8/3.
Младе наставнице су одговорно схватиле и одрадиле своју улогу. Помагале су ђацима у учењу, раду, проверавале њихово знање. Било је задовољство пратити њихов рад.
                                                                                                                   Марија Јакшић


Други интерактивни фестивал науке уметности и спорта

У среду, 24.5.2017. године, у фискултурној сали ОШ „Академик Миленко Шушић“ из Гуче одржан је други интерактивни фестивал науке, уметности и спорта. Примарни циљ фестивала је креативно и несвакидашње упознавање ученика четвртог разреда са наставним предметима који их очекују од петог до осмог разреда основног образовања. 
Научне дисциплине, уметничке вештине и спортске активности представљене су на штандовима, а гости су имали прилику да активно учествују у експериментима, стваралачким и научним игрицама, квизовима и сл. У односу на први фестивал, који је одржан у мају прошле школске године, постоји неколико иновација. Идеја о образовном скупу проширена је и отворена за друштвену заједницу. Од ове године фестивал посећују мештани гуче и целог драгачева, родитељи, предузетници, ученици других школа, културни и просветни радници из окружења.
Почасни гости били су писци Никола Стојић и Јовиша Славковић, а њихово гостовање употпунила је приредба у којој су учествовали ученици новинарске секције, музичке секције и литерарне радионице „Армирани слогови“. Драгица Дојчиновић, директор школе, уручила је специјалне захвалнице друштвено одговорним предузетницима из драгачева, који континуирано подржавају и материјално награђују ђака генерације ОШ „Академик Миленко Шушић“: КЗР И ТЗР „ВИВА“, СТЗР „КОД ЋИРА“, ПЕКАРА „ХЛЕБ“, ТЗР „МИРА“, УТЗР „ГРАДИНА“ И СТУЗР „ПАРК“.

Били смо присутни и ми и представили француски језик. Ученици су упознати са нашим радом на интернету и бесплатним начинима за учење француског језика и од куће. Представљене су:
-страница: Francollege         
-јутјуб канал: Français avec SM-learn french


Марија јакшић


 

Драги ученици,
 

До сада на нашем јутјуб  каналу имамо 11 видео лекција наших шестака. У питању су групни радови.
Примећујемо да су најомиљеније лекције
- "ОДЕЛО" И "КУЋА"; ЗАТИМ "НАШЕ АКТИВНОСТИ","ФРАНЦУСКА".

И петаци су се прикључили нашем раду са 2 видеа о времену.
Марија јакшић

Угледни час са циљем корелације географије и француског језика

Дана 11.5.2017. Наставнице Биљана Ђурић (наставница географије) и Марија Јакшић (наставница француског језика) одржале су угледни час на тему „француска“ у 6/1 одељењу.
 На том часу су и ученици приказали своје видео лекције на француском језику па су и они били наставници.
Ево неких слика:
Марија јакшићАктивности поводом Светског дана књиге-23.4.2017.

Школска библиотека,енглески кутак,француска секција „Francollège" и наше ученице седмог разреда обележили су „светски дан књиге“ израђен је пано на тему књиге „мали принц“. Најлепши цитати су написани на српском, енглеском и француском језику.
Активности су усмеравали и организовали наставници:

-Милош Крнетић (енглески језик), Драгана Рњаковић (библиотекар) и Марија Јакшић (француски језик).

    


Марија јакшић
Ученици-професори на часу француског уз видео лекције
Дана 12.4.2017. Године ученици су били професори на часовима француског језика.  Имали су задатак да у групном раду израде видео лекцију и објасне је друговима из одељења. Све лекције се налазе на нашем јутјуб каналу „Francais аvec Sm-Learn french“. Часови су били изузетно успешни.


Месец Франкофоније у Драгачеву
У марту месецу смо обележили месец Франкофоније и француског језика.
У нашој школи смо свим ученицима од првог до осмог разреда поделили флајере са разлозима за учење француског језика и местима на интернету како могу учити француски језик са нама. Активности смо проширили на следеће школе у Драгачеву:
-ОШ „Милан Благојевић“-Лучани(наставнице Марија Рајић и Маја Кићић)
-ОШ „Котража“ -Котража(наставница Милица Марковић)
-Средња школа „Драгачево“-Гуча(наставница Маја Кићић)
-ОШ „Вук Караџић“-Каона(наставница Данијела Шундерић)

                                                                                                        Марија Јакшић
Црвени крст Лучани
Црвени крст Лучани организовао је у центру за културу у Гучи пријем за добровољне даваоце крви и уједно обележио 140 година постојања.

Учествовали смо и ми ауторском песмом на француском језику помозите деци „Aidez aux enfants“,Марије Јакшић.

Марија ЈакшићКњижевно подне са Надеждом Петровић
Књижевно подне са песникињом Надеждом Танасковић у четвртак, 24.11.2016. Године, у холу Основне школе „Академик Миленко Шушић“ одржана је промоција целокупног поетског опуса Надежде Танасковић. Књижевно подне са песникињом из Краљева представља трећи од пет књижевних догађаја, у организацији литерарне радионице „Армирани слогови“, коју води професор српског језика и књижевности – Милан Громовић. За музички део промоције (народна изворна музика и модерне поп композиције) заслужни су ученици петог , шестог и седмог разреда. Посебност која је атмосферу испунила духом европског песништва јесте дело наставница француског језика – Марије Јакшић и Милице Марковић. Чланови секције за француски језик извели су својеврсну „добродошлицу у стиху“ на француском језику. Још један корак даље у раду „Армираних слогова“ јесте превод и рецитал песме „Лепа реч“ (из збирке за сваког има места) на ромском језику. Књижевни програм ОШ „Академик Миленко Шушић“ уврштен је у план и програм уметничког пројекта Школске управе у Чачку – „Завичајни писци у оку професора 3“, у којем учествују просветни радници из Моравичког округа. Циљ овог серијала књижевних догађаја јесте афирмација и признање писаца из нашег ближег окружења, који због обавезног и устаљеног „подразумевања“ често остају запостављени или скрајнути у оку културне и интелектуалне јавности. 

Марија Јакшић
Књижевно подне са песникињом Светланом Вучковић


Дана 19.10.2017. Одржано је књижевно подне са песникињом Светланом Вучковић. Учествовали смо и ми и „Francollege“. Посебност овог догађаја је у томе што су ученици и наставница Марија Јакшић, превели једну песникињину песму на француски језик и тиме је изузетно пријатно изненадили.
Марија јакшић

ДОКАЗИ О СТРУЧНОМ УСАВРШАВАЊУ 2017/2018
МАРИЈА ЈАКШИЋ
1.Извештај о презентацији након семинара
Дана 16.10.2017.год у ОШ ,,Академик Миленко Шушић’’ у Гучи одржана је презентација под називом ,,Креативна употреба уџбеника у настави страног језика’’ ,  након семинара одржаног 14.10.2017.год у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању. Презентацију су одржале Гордана Марковић и Вера Живковић, наставници енглеског језика.
Тема презентације је била колико и на које све начине користити уџбеник у настави. Представљене су различите методе приближавања наставних садржаја кроз разне игре и примере добре праксе:
             Рад са сликама,цртежима,илустрацијама
             Игре са речима
             Рад са текстом
             Граматички садржаји
Презентацији су присуствовали:
Марија Јакшић, Милица Марковић и Милош Крнетић
Додатни доказ о одржаној презентацији је записник Стручног већа за стране језике.
2.Представљање  књижевног часописа „Даница“-Милан Громовић
Колега Милан Громовић је на Наставничком већу у новембру презентовао књижевни часопис „Даница“. Доказ о присуствовању је записник Наставничког већа.
3.Извештај о презентацији након семинара

Дана 27.11.2017.год у ОШ ,,Академик Миленко Шушић’’ у Гучи одржана је презентација под називом ,,Кооперативно учење кроз интерактивну наставу’’након семинара одржаног 14.10.2017.год у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у организацији издавачке куће ,,Дата Дидактика’’.  Презентацију  је одржала Гордана Марковић,наставник енглеског језика након похађања семинара на исту тему.
Представљене су следеће теме:
             Заједно можемо све
             Симулација, проблемско решавање и играње улога
             Креирање приче уз подршку
             Види шта можемо заједно
             Презентацији су присуствовали:
Презентацији су присуствовали:
Вера Живковић, Марија Јакшић, Милица Марковић и Милош Крнетић
Додатни доказ о одржаној презентацији је записник Стручног већа за стране језике.
4. и 5.Организација  израде и размене новогодишњих честитки и израда паноа
(сарадња са ОШ „ Милан Благојевић“ из Лучана “ и ОШ „Котража“ из Котраже)
У децембру 2017. године , реализована је сарадња између  ОШ „Академик Миленко Шушић“ из Гуче,ОШ „Котража“ из Котраже и ОШ „Милан Благојевић“ из Лучана. Поводом Новогодишњих празника ученици су у оквиру наставе француског језика имали израду честитки за другаре из ОШ „Благојевић“ из Лучана.“ и ОШ „Котража“из Котраже.Честитке су биле веома лепе и креативне и исписане на француском језику.Циљ сарадње је да уз дружење ученици усвоје основне појмове везане за тематику Нове године и Божића.Пано са честиткама је истакнут у учионици.Наставнице које су радиле са децом су:
                -Рајић Марија - ОШ „Милан Благојевић“ Лучани
                -Јакшић Марија - ОШ „Академик Миленко Шушић“Гуча
                -Марковић Милица - ОШ ОШ „Котража“ Котража


6. Оснивач и администратор сајта:„Francollège Akademik Milenko Šušić“

Оснивач сам и администратор званичног сајта-странице на фејсбуку за учење француског језика. Ево слике која је доказ томе:


Линк до странице:

https://www.facebook.com/francollege/
7. Помоћник администратора сајта:ОШ  Академик Миленко Шушић“

Већ другу годину сам помоћник администратора наше школске странице на фејсбуку уз Милана и Бојану Громовић. Ево слике која је доказ :
Линк до наше странице:

8. Оснивач и администратор странице за учење француског језика:

Оснивач сам и админстратор блога за учење француског језика. Користимо га у учењу али и у припреми ученика за такмичење.
Ево слике која је доказ томе:

Линк до блога:
9. Оснивач и администратор јутјуб канала за учење француског језика:

Оснивач сам и администратор јутјуб канала за учење француског језика. Ево слике која то доказује:
10. Оснивач и администратор сајта: „Francollège Serbie
Оснивач сам и администратор сајта за учење француског језика. На овом сајту је идеја сарадња међу школама и умрежавање ресурса за учење у Србији. Страница је коришћена и на часу француског језика код петака у јануару и на тај начин и представљена.Ево слике:
11.Оснивач и помоћник администратора блога школског електронског часописа
Оснивач сам мејл адресе gukguca@gmail.com(пратим и прослеђујем мејлове),олога за школски оснивач блога школског електронског часописа Гук . Ево слике која је доказ томе:


12. Такмичење у склапању Рубикове коцке
Дана 25.1.2018. присуствовала сам такмичењу у склапању Рубикове коцке. Могли смо увидети колико вежба и понављање доприносе успеху и како ова игра изузетно доприноси развоју интелигенције. Слике са догађаја су објављене и на школској фејсбук страници.


13. Приредба поводом Савиндана
Дана 27.1.2018. организована је приредба поводом обележавања Савиндана. Присуство приредби нам говори колико ученици уживају и колико су успешни у игрању улога  и певању,што се корисно може уврстити у наставу и процес учења.
14.Извештај о презентацији након семинара „Како успоставити и реализовати међународну просветну сарадњу?“
У ОШ „ Академик Миленко Шушић“ у Гучи, дана 25.10.2017.године одржана је презентација под називом „Како успоставити и реализовати међународну просветну сарадњу?“. Презентацију је одржала Светлана Петровић, наставник биологије, након похађања семинара на исти тему. Представљена је важност комуникације и сарадње са основним школама у иностранству.
                         Представљене су следеће теме:
·         Законски основ ( правилник о стандардима квалитета рада установе и критеријуми за добијање Светосавске награде)
·         Шта је међународна сарадња?
·         Ко су учесници МПС –а?
·         Фазе у успостављању МПС-а
·         Циљеви и области сарадње
·         Реализација међународне сарадње
·         Финансирање сарадње
·         Организација путовања
·         Добити школе

Презентацији су присуствовали:
Весна Пуача, Гордана Поповић, Марија Јакшић, Наталија Станић, Гордана Марковић,Милица Марковић
ДОКАЗИ О СТРУЧНОМ УСАВРШАВАЊУ 2018 / 2019
МАРИЈА ЈАКШИЋ
ИЗВЕШТАЈ
На седници наставничког већа 14.9.2018. секретар школе је одржала презентацију о :
„Правилнику о обављању друштвено-корисног рада“  и   „Ближим критеријумима о препознавању облика дискриминације“. Присуствовали су директор , педагог и сви запослени. Доказ је записнник Наставничког већа.

                                                                                                                             Марија Јакшић
                                                                                                                             Марија Јакшић

                                                                                             ИЗВЕШТАЈ
У последњој недељи децембра ученици наше школе и ОШ „ Милан Благојевић“ из Лучана и ОШ „ Котража“ су размењивали честитке на француском језику, поводом новогодишњих празника. Слике посете колегинице Марије Рајић се налазе на нашој фејсбук страници као доказ.
                                                                                                                              Марија Јакшић

ИЗВЕШТАЈ
У току читаве године редовно извештавам о свим догађајима важним како за наставу француког , тако и за важне догађаје у нашој школи. Најбољи доказ је посетити следеће странице:

ИЗВЕШТАЈ
Од  децембра 2018. До краја јануара 2019. Одржала сам више презентација  дигиталног уџбеника:
-4.12.2019.-За наставнике француског језика
-21.1.2019.- на тему „Како дигитални уџбеници допуњују штампане“ за професоре разредне наставе из наше школе
-22.1.2019. - на тему „Како дигитални уџбеници допуњују штампане“ за професоре предметне наставе из наше школе
-28.1.2019. - на тему „Како дигитални уџбеници допуњују штампане“ за професоре предметне наставе из наше школе
Након видео и усмене презентације уследила је анализа са дискусијом. Колеге су истакле многоструке предности коришћења дигиталних уџбеника али и проблем као неопремљеност учионица или лош интернет. Наравно истичу да треба дигиталне уџбенике са мером користити.


ИЗВЕШТАЈ
На седници Наставничког већа приказала сам видео и говорила о методама активног  учења и приказала многобројне примере из наше школе. Видео је приказан и ученицима како би дали предлоге, поред наставника за унапређење наставе. Видео о нашој школи и методама активног учења су код куће одгледали и родитељи и похвалили нас. Сада имају ширу слику о томе шта се све дешава у школи, колико квалитетних и дивних активности.
Марија Јакшић

Светски дан поезије 2019.године

О песништву Марије Јакшић – Marie Soleil
(Светски дан поезије 2019.године)

О песнику:
Рођена је у Чачку 13. јула 1979. године. Одрастање су обележиле победе на такмичењима у рецитовању и лепом говору. Иако је писала песме, кратке приче, мотивационе поруке, прве песме су забележене и објављене на њеном блогу „ Белешке Marie Soleil“ 18.11.2016. године.
Како наводи песникиња, објављивање песама је подстакнуто бројним књижевним подневима које су  у школи организовали професори Милан Громовић и Бојана Кулиџан Громовић.
У њеном песништву проналазимо мноштво песама на српском језику, кратке приче, српско-француске песме које она користи у настави и француске песме. 
Marie Soleil је члан удружења књижевника „Уметнички хоризонт“ под чијим је покровитељством објављивала своје песме у следећим саборима песника:
-Будимо људи попут патријарха
-Купидонова стрела
-Његошев вијенац
Марија своје песме и приче види као искре које преносе поруке, улепшавају дан, упозоравају, подстичу. То је и разлог због кога је своје песме сврстала у збирку „Искре Marie Soleil“.
Марија поручује да је свака песма једна прича, симболично приказан део животног романа а да је поезија језик душе. Он може бити забележен на различите начине, код различитих нација али неизоставно дотиче људско срце. Због тога и учествује у данашњем обележавању Светског дана поезије како би се промовисало читање и писање поезије – тог интернационалног језика душе.
Бојана Кулиџан Громовић
Европски дан језика

Дана 26.9.2019. ученици петог разреда ОШ „ Академик Миленко Шушић“ у Гучи обележили су „Европски дан језика“. Ученици су, мада је то прерано у првом месецу петог разреда, радили у групама. Сваки ученик је имао свој задатак. Представљали су садашње време глагола „јесам“ на француском, енглеском и италијанском језику.
„ Srećan sam / Je suis heureux / I'm happy / Io sono felice“ су реченице које су украшавале ученичке радове и мамиле осмехе.
Презентације су на табли распоређене у облику мапе ума.Докази о стручном усавршавању 2019 /2020.
Извештај након презентације правилника 26.11.2019.

Дана 26.11.2020. на седници Наставничког већа, секретар школе Ката Радивојевић је представила нови "ПРАВИЛНИК О  ВРЕДНОВАЊУ СТАЛНОГ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА У OСНОВНОЈ ШКОЛИ ''АКАДЕМИК МИЛЕНКО ШУШИЋ'' ЗА 2019/2020.ГОДИНУ"

Чланови већа су анализирали и дискутовали о начинима стручног усавршавања.  Закључак је да је знатно умањено бодовање појединих облика стручног усавршавања као и начини стручног усавршавања.

Доказ се налази у записнику Наставничког већа.


Марија ЈакшићИзвештај након предавања педагога 3.12.2019.

Дана 3.12.2019. у мултимедијалној учионици педагог Јелена Вукашиновић је презентовала и објаснила облике наставе са посебним освртом на диференцирану и индивидуализовану наставу.

Присутни су анализирали и дискутовали о датој теми и постављали питања. Закључак је да је потребно примењивати научено и пратити побољшање успеха ученика.


Марија ЈакшићПриказ педагошке документације и електронског портфолија


Анализа, дискусија и закључци након „Приказа педагошке документације и електронског портфолија"

Дана 28.1.2020. одржан је  састанак Сручног већа за друштвене науке у мултимедијалној учионици. Присуствовали су :
-          Ангелина Икодиновић
-          Милица Матовић
-          Катарина Јанковић
-          Сунчица Рацковић
-          Борко Рашковић
-          Јелена Вукашиновић
Приказана је  „Педагошка документација“, „Критеријуми оцењивања за француски језик“ и Електронски портфолио Марије Јакшић. Истакнута је повезаност критеријума оцењивања и сумативног и формативног оцењивања, као и практична примена у писаном образложењу оцене.
Присутни су изнели и сазнања са одржаног семинара  „ Мој час – учење за трећи миленијум “, аутора Марине Павловић и Наташе Турунташ који се тичу ове теме. 
Присутнима је практично приказан начин креирања блога помоћу сајта :
Први корак је био приступање сајту, пријава помоћу мејл адресе и лозинке, објављивање првог поста. Потребна је посебна обука или више истраживања како би присутни креирали и свој портфолио. Марија Јакшић је креирала блог за српски језик Милице Матовић, на коме ће она наставити да ради:
Након приказа електронског материјала,  присутни су извршили анализу, дискутовали и изнели следеће закључке:
-           Електронски портфолио Марије Јакшић - Marie Soleil може олакшати и убрзати документовање.
-          Подржавају идеју о повезивању и примени критеријума оцењивања у сумативном и формативном оцењивању и једноставнијем писаном образложењу оцене.
-          Најбољу примену шифрованих критеријума виде код страних језика док је за остале предмете потребно прилагодити, конкретизовати критеријуме (где је то могуће) како би било и применљиво.
-          Заинтересовани су за креирање свог блога.

                                                                                                             Марија Јакшић – Marie Soleil
Наставник француског језика

Стручни скуп "Образовна академија"
Организатор Издавачка група Клет
1.2.2020.
Дом културе у Чачку

Нема коментара:

Постави коментар